Hur använder jag min ljusterapilampa?

Det är viktigt att mäta terapiavståndet exakt. De mindre lamporna fungerar för ljusterapin från 0,5 - 1 meters avstånd. Om lampan ställs längre bort från ansiktet minskar ljusmängden som når ögonen och därigenom försvagas terapieffekten väsentligt.

Sov inte med ljuset tänt, använd ej heller skydds- eller solglasögon. När Du blir van vid lampan lägger Du inte längre märke till den.

Vilken tid på dygnet är lämpligast att ta behandlingar?

Ljusterapin tidigt på morgonen är bäst för den som börjar med sina aktiviteter på morgonen. Du kan använda lampan som en väckarklocka genom att låta en timer tända belysningen vid den tid Du vill vakna på morgonen. Det är lättare att vakna i en ljus omgivning än i ett djupt mörker. Dessutom gör det klara ljuset sömnen lättare, på samma sätt som när man vaknar till dagens gryning.


Det är mindre lämpligt med ljusterapi sent på kvällen, men om Du är mycket kvällstrött eller vaknar ofta för tidigt på morgonen kan det vara på sin plats att sitta en stund i ljuset även senare på kvällen. Du som arbetar i skift kan med fördel njuta av en timmes ljusterapi före arbetspasset på kvällen.

När bör man helst börja med ljusterapin?

De flesta undersökningsresultaten talar för att man helst skall börja redan innan symtomen för SAD gett sig till känna. Ungefär i mitten av september är det lämpligt att börja med ljusterapin för att undvika besvären senare under hösten och vintern. Det är bra att fortsätta med behandlingarna fram till våren, omkring mitten av mars, tills solens naturliga ljus tar vid. Har Du nyligen börjat med Din terapi kommer det att dröja fyra till åtta dygn innan Du märker full effekt av behandlingen.

Vad händer om jag inte får ljus varje dag?

Det är grått och mörkt mest hela tiden under hösten och vintern. Man kan inte lagra ljus i kroppen och tallkottkörteln arbetar idogt under den mörka årstiden. Ljusterapin bör därför vara så regelbunden som möjligt för att man skall slippa utveckla nya symtom. Det är dock ingen katastrof om Du under en eller ett par dagar inte kan få Dina behandlingar. Olika människor behöver olika mängd ljus, så bästa sättet är att iaktta kroppens reaktioner och anpassa ljusintaget individuellt just för Dig själv.

Biverkningar?

Ljuset i sig är inte skadligt men om Du har mycket känsliga ögon kan det starka ljuset orsaka irritation eller rodnad i ögonen. Prova att ställa lampan snett framför Dig och något längre från ögonen. Personer med gråstarr bör inte ta ljusterapibehandlingar.

Kan jag öka på ljusstyrkan för att uppnå större luxvärden?

Man har inte kunnat bevisa att ökning av ljusstyrkan skulle ha någon större betydelse för terapieffekten. I USA har man testat över 10 000 lux´ styrkor. Därmed har man kunnat minska behandlingstiden med ca 15 minuter. I praktiken betyder det att i stället för att försöka öka på ljusstyrkan är det klokare att rikta ljuset exakt rätt och "bada" tillräckligt länge i det.

Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen